De finalisten van 't Amsterdammertje van het Jaar 2016

14.12.2016
|
Comments off
|

Gisteravond heeft de jury een lastige keuze moeten maken; uit maar liefst 46 nominaties moesten er 10 bijzondere Amsterdammertjes gekozen worden.

Maar uiteindelijk zijn Martin Berendse (directeur OBA), Judikje Kiers (directeur Amsterdam Museum), Steven Oosterhoff (Rabobank Amsterdam), Tamara Seur (NOS Jeugdjournaal), Chantal Deken (Discussiëren Kun Je Leren), Karin Wesselink (SamSam) en Marijke van Amersfoort (directrice Samenspel) eruit gekomen!

De jury heeft ook al gelijk een winnaar gekozen; deze blijft nog geheim tot aan de uitreiking, op zondag 15 januari. Maar er kan dus NIET gestemd worden op deze kandidaten.

En hierrr zijn ze dan, de 10 finalisten van het Amsterdammertje van het Jaar 2016:

dunya

Dunya (9) – Deze maatschappelijk betrokken duizendpoot zet zich overal voor in: ze organiseerde een welkomstfeest voor vluchtelingenkinderen op haar school en richtte een ‘Anti Pest Club’ op waarmee ze de Cinekid publieksprijs won. Ook in de buurt zet deze alleskunner zich vrijwillig in voor het schoonhouden van de plantsoenen, en denkt ze mee over de toekomst van haar wijk! Van deze 9-jarige heldin uit de Spaarndammerbuurt gaan we nog veel horen!

nour

Nour (10) – Ambassadeur van het Oorlog in mijn Buurt project; waarbij kinderen een oudere interviewen die tijdens de oorlog in hun buurt woonde. Het project heeft Nour erg geraakt, en ze heeft zich vervolgens vrijwillig opgegeven als Erfgoeddrager. Nu vertelt Nour het oorlogsverhaal van Jan van der Linden, die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, ieder moment dat ze kan aan familie, vrienden, kennissen, buren, klasgenootjes en ieder ander die het wil horen! Er is daardoor een bijzonder contact ontstaan tussen Nour en Jan.
De jury ziet Nour als een ambassadeur voor dit prachtige project, waarbij vele kinderen met ouderen uit hun buurt in contact zijn gekomen.

 

sami

Sami (10) – Een lieve en zorgzame jongen die zich inzet voor ouderen; al anderhalf jaar lang gaat hij eens in de twee weken mee met de activiteit Jong & Oud, georganiseerd door DOCK. Hij doet allerlei creatieve activiteiten met de bejaarden in een dagbestedingscentrum; hij gaat altijd mee, ook al is het buiten 30 graden en is hij de enige die komt opdagen. Sami vindt erg belangrijk om elke keer mee te gaan; hij weet dat de bejaarden op hem wachten en hij wil ze niet laten zitten.

 

ronjaRonja (11) – Via het 17-doelen-die-je-deelt-programma werd Ronja ambassadeur voor duurzame productie en consumptie. Ze heeft op school opgeroepen om een ruilmarkt te organiseren, zodat kinderen en leerlingen hun speelgoed kunnen uitruilen met elkaar. Op de dag van de duurzaamheid sprak Ronja met Prinses Laurentien, en hield ze een verhaal over de circulaire economie. Ronja vindt dat er teveel waardevolle spullen worden weggegooid die opnieuw gebruikt hadden kunnen worden, en daar zet ze zich voor in!

 

jimmy

Jimmy (11) – Actieve ambassadeur voor het Children’s International Press Centrum. Op eigen initiatief namen hij en zijn klas contact op met de burgemeester over kindermishandeling. Als drijvende kracht van het project presenteerde Jimmy over een veilige omgeving in de klas, bij de Taskforce kindermishandeling. Ook heeft Jimmy samen met compagnon Annichje in Brussel Europese parlementsleden ondervraagt over kindermishandeling voor het Kinderpersbureau. Zelfs nu hij van de basisschool af is, zet Jimmy door, als een geboren journalist!

 

samia

Samia (12) – Combineert vrijheid van meningsuiting met een oproep tot verdraagzaamheid in de samenleving. Deze dappere debatheld (ze won de Amsterdamse Debatbattle 2016) heeft op een bomvol Museumplein een prachtige speech afgeleverd tijdens de Ieder1-Parade, een manifestatie waarbij mensen de straat op gingen om de Nederlandse diversiteit te vieren. Ondanks de heftige kritiek die volgde op haar oproep voor verdraagzaamheid en tolerante, is Samia vastberaden om haar boodschap verder te brengen!

jermey


Jeremy (12)
– Deze held van de Vogelbuurt/IJpleinbuurt staat maar liefst 3x in de week in de keuken bij buurtrestaurant Resto van Harte. Om te koken, de kinderen te begeleiden, af te wassen, te bedienen, overal waar hulp nodig is staat Jeremy klaar. Maar Jeremy is bij het héle proces betrokken; hij draagt ook zijn steentje bij in de Voedseltuin op het IJplein, waar hij helpt met wieden, zaaien en oogsten. Hoewel hij net aan de middelbare school is begonnen, blijft hij zich drie dagen per week vrijwillig inzetten bij de Resto. Daarmee is hij een aanwinst en van betekenis voor de Vogelbuurt & het IJplein!

3jJaira (14), Jamayra (13) en Jaydon (12) – Dit ondernemende drietal (broer en twee zussen) hebben zelfstandig hun eigen ‘school’ opgezet: ze begonnen eerst thuis met het opvangen van kinderen uit hun buurt in Zuid-Oost. Sinds dit jaar is hun ‘school Makandra’ gegroeid, en vangen ze in een eigen ruimte twee keer per week kinderen in de leeftijd 4 t/m 12 jaar op. Ze krijgen een warme maaltijd, er is huiswerkbegeleiding, er worden kringgesprekken gevoerd over zelfbedachte thema’s.

jemairo


Jemairo (14)
– Een hele bijzondere & fanatieke vrijwilliger op ‘t Landje, een bouwspeelplaats met een combinatie van huttenbouw, paarden, sport- en knutselactiviteiten. Jemairo is altijd op ’t Landje te vinden om de paarden te verzorgen, paardrijles te geven en de kinderen te helpen met het bouwen van hutten. Ook maakt hij vaak het eten op zondag voor kinderen en personeel. In oktober van dit jaar heeft het Landje te maken gehad met een dreigende sluiting omdat er bezuinigd moest worden. Jemairo is toen volop in actie gekomen, om ‘zijn’ Landje te redden!

noah
Noah (14)
– Door zijn alertheid redde hij het leven van negen mensen! Zowel zijn familie als zijn buren redde hij van een koolmonoxidevergiftiging, waarover hij net had geleerd in zijn biologieles. Noah, ondanks dat hij zich ook niet goed voelde, zag meteen wat voor gevaar de bewoners van zijn pand liepen. Door de alarmdiensten te waarschuwen en zijn familie op het balkon te slepen is het goed afgelopen met iedereen- een echte held van Amsterdam dus!

 

 

 

Op zondag 15 januari wordt de winnaar bekendgemaakt! Bestel hier je kaarten voor de uitreiking.

Comments are closed.