Finalisten Amsterdammertje van het Jaar 2017 bekend

8.01.2018
|
Comments off
|

Zondag 14 januari uitreiking in de Stadsschouwburg Amsterdam
Amsterdam, 8 januari 2017 – De genomineerden voor Amsterdammertje van het Jaar 2017 zijn bekend. Voor het zesde jaar op rij zijn er 10 jonge Amsterdammers geselecteerd die zich belangeloos inzetten voor iets of iemand. De verkiezing van het Amsterdammertje van het Jaar wil bijdragen aan het zichtbaar maken van het thema ‘actief burgerschap’. Daarnaast inspireren de verhalen van de genomineerden leeftijdsgenoten én volwassenen om ook een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Zondag 14 januari wordt in de Stadsschouwburg Amsterdam de winnaar bekend gemaakt.

Voor deze 6e editie kreeg Stichting Stadmakertjes tientallen aanmeldingen van scholen, wijkcentra, sportverenigingen, familieleden, kinderboerderijen, goede doelen en andere instanties. De jury selecteerde de nominaties. Bij de selectie werd door de juryleden gekeken of het initiatief vanuit de jongere zelf komt of door volwassenen is opgezet, of het initiatief eenmalig is of dat de inzet een langere periode omvat en er is gekeken in hoeverre anderen zich bij het initiatief kunnen aansluiten en het anderen inspireert om ook in beweging te komen.

De jury bestaat uit: juryvoorzitter Martin Berendse (directeur OBA), Steven Oosterhoff (manager Particulieren en Financieel Advies Rabobank), Judikje Kiers (directeur Amsterdam Museum), Henrike van Gelder (hoofdredacteur Kidsweek, 7Days en SamSam), Chantal Deken (Discussiëren Kun Je Leren) en Egbert Fransen (directeur Pakhuis de Zwijger).

De kandidaten

De finalisten voor de uitreiking Amsterdammertje van het Jaar 2017 zijn:

Bo van Hienen en Kenza Beek (9 jaar) – Samen hebben ze dit jaar een tafeltennistafel in de wijk geregeld omdat ze meer buiten willen spelen, meer willen bewegen en zo ook andere kinderen leren kennen.

Jenell Emanualson (10 jaar) – Jenell heeft de spier- en gewrichtsziekte AMC maar dat weerhoudt haar niet om alles te doen wat ze wil. Ze is ambassadeur bij Spieren voor Spieren waarmee ze andere kinderen met een handicap inspireert. Ook blinkt ze uit bij muziekles. Ze laat anderen altijd zien wat er wel kan.

Sytze Joosten (10 jaar) – Sytze heeft een inzamelingsactie opgezet om voetbalkleding voor kinderen in Tanzania bij elkaar te krijgen. Door zijn actie konden meer dan 100 kinderen in echte voetbaloutfits voetballen.

Samia Elaz (13 jaar) – Samia won in 2016 de Amsterdamse debatbattle en naar aanleiding daarvan heeft ze dit jaar gespeecht tijdens het veiligheidspact tegen discriminatie in de Westerkerk. Ook zamelt ze geld in voor waterputten in Oeganda waar ze dit voorjaar met school naar toe gaat.

Faris el Hader (14 jaar) – Faris fietst elke vrijdag, weer of geen weer, met de bakfiets van het wijkcentrum naar de Voedselbank om pakketten op te halen voor mensen die zelf niet naar de Voedselbank kunnen omdat ze ziek zijn of slecht ter been.

Jiske Walstra (14 jaar) – Jiske voetbalt zeer actief bij SV Kadoelen in Noord. Ze helpt met de warming-up van haar team, is aanvoerster, fluit wedstrijden, verzorgt trainingen voor jongere meisjesteams, houdt de kleedkamer netjes en als ouders langs de lijn te luidruchtig zijn, spreekt ze hen daarop aan.

Eleni Mik (15 jaar) – Eleni zet zich in voor een groenere buurt. Naast de school van Eleni zit een versteend park. Als jongste lid van de kerngroep “Park om de Hoek” heeft ze meegedacht hoe deze plek voor leerlingen weer groen en aantrekkelijk te maken.

Salim El Meriami (15 jaar) – De afgelopen vier jaar heeft Salim zich ingezet voor het bij elkaar brengen en verbinden van mensen in Nieuw-West. Hij doet dat door het organiseren van tientallen buurtevenementen met als doel dat mensen elkaar leren kennen.

Jennifer de Graaf (nu 16 jaar) – Jennifer zet zich al jaren in voor Florakokjes, een initiatief in Noord waar kinderen van minima leren om met weinig een gezonde maaltijd te bereiden. Ze helpt met boodschappen doen, spullen sjouwen, koken, spelen met de kinderen, huiswerk maken en knutselen.

Bo-Kenza. Foto: Ingrid Jongens.
Klik op de foto’s voor een hi-res versie.

Jenell Emanualson. Foto: Ingrid Jongens.
Klik op de foto’s voor een hi-res versie.

Sytze Joosten. Foto: Ingrid Jongens.
Klik op de foto’s voor een hi-res versie.

Samia Elaz. Foto: Ingrid Jongens.
Klik op de foto’s voor een hi-res versie.

Faris el Hader. Foto: Ingrid Jongens.
Klik op de foto’s voor een hi-res versie.

Eleni Mik. Foto: Ingrid Jongens.
Klik op de foto’s voor een hi-res versie.

Salim El Meriami. Foto: Ingrid Jongens.
Klik op de foto’s voor een hi-res versie.

Jennifer de Graaf. Foto: Ingrid Jongens.
Klik op de foto’s voor een hi-res versie.

Groepsfoto. Foto: Ingrid Jongens.
Klik op de foto voor een hi-res versie.

Jiske Walstra. Foto: Dingena Mol
Klik op de foto voor een hi-res versie.

Uitreiking 14 januari 2018

Na een feestelijk middagprogramma in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam wordt zondag 14 januari de winnaar van het Amsterdammertje van het Jaar bekend gemaakt. Speciaal voor de genomineerden en hun broertjes, zusjes en vrienden wordt er voorafgaand een workshop gegeven door theaterdocenten van de Stadsschouwburg Amsterdam. Door middel van verschillende theaterspellen wordt aandacht besteed aan het presenteren voor een publiek waarna ze goed voorbereid aantreden op het grote toneel van de Schouwburg. Tijdens dit evenement wordt ook de Amsterdammer van het Jaar bekend gemaakt.

De middag wordt gepresenteerd door acteur en cabaretier Viggo Waas en is voor iedereen toegankelijk. Amsterdam wordt uitgenodigd bij dit festijn aanwezig te zijn. Tickets kunnen besteld worden op de website van de Stadsschouwburg.

Voor de redactie:

Voor meer informatie, interviewaanvragen met de genomineerden en/of aanwezigheid bij de uitreiking zondag 14 januari kunt u contact opnemen met Marieke Haverlag via 06 – 120 44 660 of per mail amsterdammertjevhjaar@gmail.com.

  • De middag begint om 15.00 uur in de Stadsschouwburg Amsterdam (Leidseplein, Amsterdam).
  • Perstickets kunnen alleen op naam en na aanmelding tussen 14.30-15.00 uur opgehaald worden bij de reguliere kassa van de Stadsschouwburg. De schouwburg verzorgt het placeren van pers in de zaal
  • Voor fotografen: Na de uitreiking nodigt de presentator de fotografen uit om op het podium de groepsfoto te maken
  • Het interviewen van de winnaar van het Amsterdammertje van het Jaar kan na het maken van de groepsfoto’s in overleg met Marieke Haverlag
  • De portretfoto’s bij dit persbericht zijn rechtenvrij te gebruiken ovv Ingrid Jongens
  • Foto Jiske Walstra is dinsdag einde dag beschikbaar.

Comments are closed.