Jeremy de Bel is Amsterdammertje van het Jaar 2016!

16.01.2017
|
Comments off
|

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Met die woorden begon burgemeester Eberhard van der Laan gisteravond in de Stadsschouwburg zijn speech, waarin hij bekend maakte dat de 12-jarige Jeremy, vrijwilliger bij buurtrestaurant Resto VanHarte, er dit jaar met de prijs vandoor gaat! De burgemeester prees ook de andere finalisten van het Amsterdammertje van het Jaar; zij geven volgens Van der Laan hun mede-Amsterdammers zelfvertrouwen. De toekomst van Amsterdam ziet er dus rooskleurig uit!

Winnaar Jeremy ontving de bokaal uit handen van oudwinnaar Toby, die vorig jaar de prijs in ontvangst nam voor zijn inzet voor vluchtelingen. De 12-jarige leerling van het Bredero Beroepscollege won de titel vanwege zijn inzet voor buurtrestaurant Resto VanHarte.

Drie keer per week helpt hij daar met koken, serveren en het begeleiden van de kinderen. Daarnaast helpt hij af en toe in de voedseltuin op IJplein, met schoffelen en zaaien. Dankzij Jeremy kunnen de bewoners van Vogelbuurt/IJplein elkaar ontmoeten én gezond eten. De jury vond het extra bijzonder dat Jeremy betrokken is bij het hele proces: hij helpt in de voedseltuin, serveert en bereidt de maaltijden en doet daarna ook nog de afwas!

Jeremy mocht als winnaar vanmorgen al de beursgong luiden bij Euronext op het Beursplein. Verder is hij straks een jaar lang te bewonderen met een portret in het Amsterdam Museum, en mag hij op de koffie bij de burgemeester.
En dankzij Rabobank Amsterdam mag hij samen met de andere finalisten ook nog naar een voorstelling in de Stadsschouwburg!

Bij de volwassenen ging de prijs naar ‘Muntenman’ Toon Borst, die al 15 jaar onbruikbare munten inzamelt voor het goede doel, en in al die tijd al meer dan 4 ton ophaalde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.