Amsterdammertje van het Jaar 2015

Van 25 oktober  t/m 13 oktober waren we op zoek naar Amsterdammertjes die kansmaakten op de titel ‘Amsterdammertje van het Jaar 2015’. Er werden door heel Amsterdam allerlei bijzondere kinderen aangemeld. Aan de jury de zware taak om uit alle 42 aanmeldingen de 10 finalisten te kiezen (waaronder ook gelijk de winnaar).

De jury bestond uit deze editie maar liefst uit 7 juryleden:
Martin Berendse (OBA; juryvoorzitter) – Gerbert Mos (Rabobank Amsterdam) – Chantal Deken (Discussiëren Kun Je Leren) -Maurice Lede (o.a. Klokhuis) -Annemarie van Eekeren (Amsterdam Museum) -Jasper Rijpma (Leraar vh Jaar 2014, Hyperion College) – Marijke van Amersfoort (basisschool directeur) – Lees hier meer over de juryleden van 2015

Op 17 januari 2016 werd in de Stadsschouwburg de winnaar bekendgemaakt.

Criteria van 2015: het opkomen voor de zwakkeren in de samenleving, en niet pochen met je acties. Onze winnaar voldeed aan al deze kenmerken, bescheidenheid siert de winnaar van het Amsterdammertje van het Jaar 2015. De jury vond zijn actie origineel, het gaat om daadwerkelijk aanwezig zijn, werkelijk contact met vluchtelingen, waarbij hij meerdere avonden en zelf zijn slaap opoffert.

Winnaar – Amsterdammertje van het Jaar 2015

Amsterdam, 16 januari 2016 - De verkiezing van Amsterdammer van het Jaar in de Stadsschouwburg. Foto: Mats van SoolingenFoto: Mats van Soolingen

Toby (14)
TobyToen de vele vluchtelingen naar Amsterdam kwamen was Toby hier sterk door aangedaan. Hij moest iets doen vond hij, en meldde zich aan bij het Refugees Welcome -team op Centraal Station. Daar staat hij vele avonden vluchtelingen op te vangen en te begeleiden naar de nachtopvang. Een paar uurtjes minder slaap heeft hij wel voor over. (Rivierenbuurt, Geert Groote College)

Winnaar Toby sprak de mooie woorden: al ben ik nog zo jong, ik vond dat ik wel IETS kon doen. En zo is het inderdaad: deze Amsterdammertjes van het Jaar laten allemaal zien dat iedereen, hoe jong of oud je bent, iets kan betekenen voor zijn/haar omgeving. Hoe klein sommige acties ook zijn, ze laten zien dat er prachtige dingen gebeuren in Amsterdam, ook door de jongste inwoners van de stad.

De jury koos unaniem voor de acties van Toby (14). Ze v0nden het bijzonder dat deze jongen zich inzet voor een actueel thema dat ook vraagt om acute actie. Het is dan ook een prachtig beeld, dat als vluchtelingen aankomen op Centraal Station, zij dan glimlachend welkom worden geheten in onze mooie stad door dit Amsterdammertje. Daarom werd Toby uitgeroepen tot winnaar.

Bekijk hier de mooie reportage van Toby, gemaakt door het Jeugdjournaal!

Dit waren de andere finalisten van 2015:

tanzania

 

Scarlett, Mariam, Esmee en Belle (11)
Deze vier vriendinnen zetten zich in voor ‘hun’ weeshuis in Tanzania. Ze proberen van alles om het gewenste bedrag binnen te halen: van statiegeld verzamelen tot groente uit de schooltuin verkopen. Bij het maken en verkopen van voedsel wordt zelfs hun eigen spaargeld niet gespaard! Met hun enthousiasme steken ze de hele school aan. (Amsterdam Noord, Montessorischool over ’t IJ)

Amine
Amine (14)
Met zijn constructieve en begripvolle houding zorgt hij voor veel verbinding in de Vogelbuurt wijk. Er zou een speelplek verwijderd worden vanwege overlast door kinderen en jongeren. Amine verdedigde namens een groep kinderen op verschillende bijeenkomsten het speelbelang en zorgde ervoor dat de speelplek behouden werd, en verbeterde het imago van zijn buurtgenoten.
(Amsterdam-Noord, Brederoberoepscollege Meeuwenlaan)

 

Quico

 

Quico (15)
Deze vmbo-scholier had geen aansporing nodig om aan de slag te gaan voor Dance4Life. Hij strikte alle docenten om hem te sponsoren en hij haalde als enige bijna €200 op een sponsorloop. Quico stond tijdens deze loop geen seconde stil en hij rende zelfs op 1 schoen en 1 blote voet zijn rondjes! Ook zette hij zich in voor alle andere acties die werden georganiseerd op school. (Amsterdam Noord, Clusius College)

Julian

Julian (12)
Julian heeft Short Bowel Syndrom en ligt daarvoor 14 uur per nacht aan infusen. Toen hij via Stichting Opkikker een Opkikkerdag had meegemaakt besloot hij ambassadeur te worden. Hij zamelde mobieltjes in, verkocht loten voor de Grote Clubactie én organiseerde een sponsorloop! Hij haalde daar tot nu toe al linke bedragen mee op (bijna €10.000!).  (Osdorp, Mediacollege Amsterdam)

 

 

Sarah

Sara (13)
Sara is als Syrische erg begaan en betrokken met de vluchtelingen. Ze besloot een kledingdonatie te starten. Daarnaast ging ze naar het AZC om met de vluchtelingenkinderen te spelen. En niet alleen zij, maar haar hele klas ging zich inzetten voor de vluchtelingen, mede doordat Sara aan hen vertelde hoe belangrijk het is. (Amsterdam Zuidoost, basisschool Het Klaverblad)

Djemaro (12)
DjemaroGemotiveerd en fanatiek lid van de jongerenadviescommissie in Nieuw-West. De andere raadsleden omschrijven hem als ‘innovatief, energiek, geïnteresseerd in zijn omgeving én gemotiveerd om iets te beteken voor zijn stadsdeel en andere kinderen. Djemaro is een van de jongste raadsleden maar draait goed mee met de rest. Wat de raadsleden betreft een toekomstige leider! (Amsterdam Nieuw-West, Calandlyceum)


Kâan (10)

Deze kleine wereldverbeteraar zet zich in op allerlei fronten: van gezondheid én kinderrechten tot het milieu: Kaanhij grijpt alles aan! Zo is hij ‘Op gezonde Tour Ambassadeur’ waarbij hij een gezonde leefstijl promoot onder kinderen en volwassen. Ook hield hij een speech over de Rechten van het Kind waarbij hij ook volwassenen raakte. (Indische Buurt, J.P. Coenschool)

 

 

Sarah & Rumeysa (12 & 13)Sara+Rumeysha
Deze zusjes werken al drie jaar als vrijwilliger bij de Gibraltarpers. Ze interviewen buurtbewoners, schrijven op wat er speelt en motiveren de redactie. Zelfs nu ze naar Geuzenveld zijn verhuisd, reizen ze elke week terug naar Bos&Lommer om zich in te zetten! Ook hebben ze gepleit voor toekenning van buurtbudget voor de krant, met succes! (Geuzenveld, Goeman Borgesiusschool & Munduscollege)

Salim (12)
Deze vrijwilliger bij Huis vd Wijk helpt mee bij de vele activiteiten die daar georganiseerd worden,Salim als een van de jongste bewoners. Zo organiseerde hij twee keer achter elkaar het Sinterklaasfeest en was hij betrokken de oprichting van de Kinderregiegroep en maakte hij daar deel van uit. En dat allemaal om de kinderen in de wijk gelukkig te maken! (Osdorp, Sweelinck College)

 

Foto’s: Dingena Mol

www.dmolfotografie.nl