Amsterdammertje van het Jaar 2012

Dit waren alle finalisten uit 2012:

In 2012 werd voor de allereerste keer de verkiezing voor het Amsterdammertje van het Jaar georganiseerd. Voor deze eerste editie kwamen al snel veel inschrijvingen binnen. De jury bestond uit:

  • Marijke van Amersfoort, directeur van basisschool Samenspel
  • Jessica Villerius, programmamaakster
  • Sywert van Lienden, politicologie student, oud-voorzitter Laks en initiatiefnemer G500
  • Ivo Reijerts, maatschappijleerleraar IJburgcollege
  • Paul Spies, directeur Amsterdam Museum
  • Kathalijne Buitenweg, College voor de Rechten van de Mens, tevens juryvoorzitter

Zij selecteerde uit alle 41 inzendingen tien finalisten, waaronder een winnaar:

De winnaar

Nanafinalist2012

Nana (11) organiseerde zelfstandig een sponsorloop om geld in te zamelen voor Nigeriaanse schoolkinderen.
Hij werd maar liefst door 33 verschillende mensen uit zijn omgeving opgegeven! De jury prees zijn doorzettingsvermogen en creativiteit bij het organiseren van deze sponsorloop.

Lees verder…

Dit waren alle finalisten uit 2012:

Pippa knipte haar lange haardos af, zodat een kind van het Kika Kinderkankerfonds een pruik kon krijgen.

Marijn en Tije verkochten zelf gemaakte kaarten. Met de opbrengsten zetten ze de Knutselbank op, waarmee knutselpakketten werden uitgedeeld aan kinderen van klanten van de Voedselbank.

Ceren, Tyra en Graziella namen het initiatief om kinderen van andere klassen en kinderen op straat voor te lichten over de ziekte kanker. Ze riepen hen regelmatig op om niet met kanker te schelden.

Marieke hield Amsterdam schoon door zwerfafval te verzamelen en riep haar klas op hetzelfde te doen. Ze hielp mee aan een kunstwerk ter bewustwording van zwerfafval.

Souhaila was ze voorzitter van het kinderbestuur bij Studio 52nd. Als ambassadeur van de stichting zet ze zich in om ook andere kinderen de kans te geven theater te maken.

Emre, oftewel rapper Lil EMC, startte een actie tegen obesitas: drink gewoon water uit de kraan in plaats van frisdrank. Hij maakte hierover een aanstekelijke rap om heel Zuidoost te informeren.

Ali kookte samen met zijn moeder een paar keer in week halal voor kinderen die in gastgezinnen wonen en daar vaak geen halal eten krijgen. Ali vindt dat alle kinderen halal moeten kunnen eten als ze dat willen!

Shirley werd verkozen als mediator op haar eigen basisschool. Vervolgens ging ze zich op eigen initiatief ook buiten de school aan de slag en voorkwam ze burenruzies door buurtbewoners met elkaar te laten praten.

10 kinderen van het Jongerenatelier: Indy, Bobby, Cayley, Mohammed, Hamza, Katrien, Appolonia, Noortje, Garcelle en Imad zetten zich in om hun eigen buurt mooier te maken. Ze organiseerde een sponsorloop, plantten bloembollen, schilderden fietsenstallingen en nog veel meer!