Amsterdammertje van het Jaar 2013

Dit waren alle finalisten uit 2013:


Op 12 januari 2013 vond de uitreiking van het Amsterdammertje van het Jaar 2013 plaats.

De jury stond onder leiding van Kathalijne Buitenweg, lid van het College voor de Rechten van de Mens. Samen met Paul Spies, directeur Amsterdam Museum, Danny Damman, directeur Ziggodome en Maurice Lede, presentator Klokhuis, kozen zij de 9 finalisten en de winnaar.

Ze letten daarbij op de volgende criteria:

  • Is het een initiatief van jongeren zelf of is het door volwassenen opgezet?
  • Is het initiatief eenmalig of duurzaam?
  • Hoe origineel is de activiteit?
  • Kunnen anderen zich bij de activiteit of het initiatief aansluiten? Zet het aan tot iets groters?

De winnaar

Alexey

Alexey (9) is de helft van een tweeling, maar zijn tweelingbroertje is zwaar gehandicapt. Hij neemt als liefdevolle mantelzorger vaak de dagelijkse zorg van zijn broertje Maxim op zich.

Een bijzondere jongen, die volgens de jury een voorbeeld is voor andere kinderen, en voor kinderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden.

Lees verder…

De andere finalisten

Mody (10) heeft een alleenstaande moeder. Zij komt niet uit Nederland en heeft veel moeite met de taal. Dankzij de taallessen van Mody is ze vooruitgegaan en kan ze zelfstandig boodschappen doen.

Sarah (10) wist een fabrikant te bewegen haar strijkkralen te sponsoren en verkocht kerstboomhangers voor Serious Request. Daarna heeft ze haar hele school overgehaald haar te gaan helpen!

Annika (10) haalde met haar inzamelacties voor de Voedselbank Amsterdam al €1250 op. Het begon met een collectebus, maar haar initiatieven groeiden snel. Zo haalde ze met een sponsorloop €945 op!

Jamie (14) helpt als scheidsrechter, trainer en lid van het wedstrijdcomité op zijn voetbalvereniging. Hij fluit wedstrijden, maakt de kleedkamers schoon en ontvangt bezoekende teams. ASV De Dijk drijft op Jamie.

Livano, Faissal, Selma, Sarah, Punit, Zainab, Djnairo, Arjun, Kapil en Mehmet houden hun buurt in Nieuw-West schoon en veilig. Met vuilprikkers gaan zij wekelijks de hele buurt rond en inspireren zij andere bewoners om de buurt schoon te houden.

Marinka (11) zorgt wekelijks voor haar dementerende oma, danst met haar en gaat samen eten. De liefdevolle manier waarop Marinka met haar oma en de andere bewoners in het verzorgingstehuis omgaat, dwingt respect af.

Safouane (12) stottert al sinds zijn derde, maar schaamt zich hier helemaal niet voor. Hij durfde zelfs in een reportage van Basta TV te verschijnen om aan andere kinderen uit te leggen wat stotteren precies is.

Otto (9) haalde op Koninginnedag met spelletjes een hoop geld op voor een vriendin van zijn moeder die minder AOW zou krijgen. Zij schreef: ‘Hij is zo begaan met alle mensen die het in zijn ogen minder hebben dan hij en dat vind ik heel bijzonder voor zo`n jong kind.’

Roman (9) heeft de ziekte van Duchenne. Met sponsorevenementen en andere inzamelingsacties haalt hij geld op voor onderzoek naar zijn ziekte. Zo was hij de gastheer van het Duchenne Diner in Amsterdam!