Amsterdammertje van het Jaar 2014

Dit waren alle finalisten uit 2014:

Bij de derde editie van het Amsterdammertje van het Jaar kregen we meer aanmeldingen binnen dan ooit! In totaal werden er 59 kinderen voor de verkiezing opgegeven, waaronder de 22 Buurtbinken uit Amsterdam Zuidoost. De kinderen verschilden in leeftijd van 9 t/m 15 jaar, maar er zaten ook twee fanatieke WNF-rangers van 6 jaar bij plus een bijzondere mantelzorger van 16 jaar.

Een zware taak voor de vijfkoppige jury, bestaande uit Kathalijne Buitenweg (College voor de Rechten van de Mens, juryvoorzitter), Maurice Lede (Klokhuis), Paul Spies (Amsterdam Museum), Marijke van Amersfoort (directrice Basisschool Samenspel en Knotwilg) en Jasper Rijpma (Leraar van het Jaar 2014 en docent op het Hyperion college).

De jury keek naar de volgende kenmerken:

  • Is het een initiatief van jongeren zelf of is het door volwassenen opgezet?
  • Is het initiatief eenmalig of duurzaam?
  • Hoe origineel is de activiteit?
  • Kunnen anderen zich bij de activiteit of het initiatief aansluiten? Zet het aan tot iets groters?

Winnaars

Vera Anna Salma winnaars 2014

Vera, Anna en Salma (12) startten met z’n drieën verschillen projecten op school tegen (schelden met) kanker. Ze startten zelf een kantine bij hen op school, waarbij de opbrengst naar het Kankerfonds ging. Daarnaast organiseerde ze een flesseninzameling, een sponsorloop en hebben ze nog veel plannen voor de toekomst!

De jury vond de vele plannen van de meiden heel bijzonder, en zag daarnaast dat zij anderen ook inspireerden: twee klasgenoten sloten zich aan bij het initiatief en gingen ook aan de slag in de kantine.

Lees verder…

De andere finalisten

BelkisBelkis (13 jaar) is vrijwilligster en mantelzorger in één. Ze helpt haar moeder vaak met collecteren. En haar moeder is af en toe erg ziek, en Belkis zorgt dan voor haar. Ook in de buurt helpt ze waar ze kan.

 

Mookie Mookie (11 jaar) is een talentvolle leerling die zich inzet tegen het sluiten van zijn Jeugdtheaterschool Zuid-Oost via allerlei acties. Daarnaast heeft Mookie een heftige bloedziekte. Hij is daarmee ook Kind Ambassadeur voor stichting Opkikker, die langdurig zieke kinderen een onvergetelijke dag bezorgd.

NaomiNaomi (16 jaar) heeft een verslaafde moeder die niet voor haar kan zorgen. Als ambassadeur van de Week van de Jonge Mantelzorger steekt Naomi andere jonge mantelzorgers een hart onder de riem, door hen te laten weten dat ze er niet alleen voor staan.

RachelRachel (9 jaar) maakt Zuidoost een stuk schoner en netter. Samen met anderen gaat zij elke woensdag vuil prikken in haar wijk. En als Buurtmooimaker zorgt Rachel voor een mooiere buurt, door deze op te fleuren met zelfgemaakte kunstwerken.

IssamIssam (11 jaar) was de eerst regelmatig betrokken bij ruzies en vechtpartijtjes. Totdat hij zich aanmeldde als mediator, omdat hij graag opkomt voor anderen. Nu  is Issam een succesvolle mediator op school.

PenelopePenelope (11 jaar) doneerde haar lange lokken aan Stichting Haarwensen, en zorgde ervoor dat er maar liefst 8 andere meisjes ook hun haar afknipte, zodat er meerdere pruiken gemaakt konden worden.

 

DemiDemi (15 jaar) is al drie jaar lang een onmisbare vrijwilliger bij TOS Actief. 4 tot 5 avonden per week is ze op op de club te vinden, daarnaast helpt ze ook op zaterdag met alles wat er maar moet gebeuren op de club.

 

IssraeIssrae (14 jaar) won de debatbattle van het Calandlyceum, en wierp zich daarna steeds vaker op als woordvoerder van haar leeftijdsgenoten. Ze strijdt voor meningsuiting en vindt het belangrijk dat jongeren worden gehoord.

 

JustinJustin (15 jaar) is de eerste schoolecoloog van Nederland. Als Ambassadeur en vrijwilliger van het Bloemenlint kwam hij op het idee insectenhotels in dit lint te plaatsen. Hij ging langs de deuren voor steun, en vroeg daarnaast met succes subsidie aan voor vleermuiskasten voor in Amsterdam-Noord